OVER ANKIE

Is het ooit anders geweest?

Altijd zat ik te tekenen ー al op de basisschool stond de kantlijn van mijn schriften vol met krabbels die niet veel te maken hadden met wat er zou moeten staan. Veel natuur, vooral de flora.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik onder de indruk raakte van de natuur: de bloeiwijzen, de ontzagwekkende schoonheid, de details van de flora. Ik bleef dat tekenen bij alles wat ik deed. Op papier, digitaal, meer of minder minimalistisch en soms abstract.

Het speelse minimalisme en de harmonie van lijntekeningen passen mij als een warme jas. De weergave van transparantie en contrasten verduidelijken de essentie van het onderwerp en geven een rustig beeld. Strak en sober met soms een fris accent, dat is waar ik van hou.

Mijn werk werd verschillende keren gebruikt in het televisieprogramma ‘VT-Wonen, weer verliefd op je huis’. In het tafelboek van ‘Werk aan de muur’, een in 2022 uitgegeven jubileumuitgave werd een pagina aan mijn werk gewijd.

Biografie

Ankie Kooi werd in 1960 geboren in het voormalige Nederlands Nieuw Guinea.

Als kind was zij vaak in de natuur te vinden en veel aan het tekenen. 

Zij was ‘de creatieve’ van het gezin. Het lag in haar jeugd niet zo voor de hand dat ze daar haar beroep van zou maken. Ankie koos voor een opleiding in de zorg en werkte een aantal jaren met veel plezier als wijkverpleegkundige in de thuiszorg.

Creativiteit verdwijnt niet zomaar. Toen Ankie vanwege haar gezondheid gedwongen was haar carrière in de zorg af te breken zag ze dat als een mooie kans de opleiding voor grafisch vormgever aan het Grafisch Lyceum in Utrecht te volgen. Ze rondde die opleiding in 2002 met succes af.

Niet meer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces was voor Ankie geen reden om dan maar helemaal niks te doen. 

De technologische ontwikkeling en de openbaring dat het (digitale) tablet veel mogelijkheden voor het maken van kunst bood zorgde ervoor dat ze na diverse creatieve experimenten het tekenen opnieuw uitvond. 

Sinds 2018 wijdt Ankie zich volledig aan het tekenen van voornamelijk door de natuur geïnspireerd werk. De tekeningen hebben over het algemeen een grafisch karakter. Ze zijn strak en sober, met af en toe een kleuraccent. Ze worden vaak in één vloeiende lijn neergezet, de zogenaamde continu-tekening of one-line drawing. Naast digitaal tekenen maakt ze aquarellen en cyanogrammen.

Het werk van Ankie was meermaals te zien in het populaire televisieprogramma ‘VT-Wonen, weer verliefd op je huis’. In het in 2022 uitgegeven als jubileumuitgave verschenen tafelboek van Werk aan de muur werd een pagina aan haar werk besteed.

Ankie is de trotse moeder van 3 volwassen kinderen, grootmoeder van 3 kleinkinderen 

Ze  woont in de mooie Achterhoek bij de Oude IJssel. Daar kan Ankie naar hartelust de natuur in ー om zich met haar tweede liefde, het maken van natuurfoto’s, bezig te houden. 

Het zal niet verbazen dat deze foto’s vaak de basis vormen voor haar werk!